
انواع بیماری دیابت | علائم، پیشگیری و درمان
اردیبهشت ۲۲, ۱۴۰۳
فیزیوتراپی در منزل و نکات مهم برای کسب نتایج بهتر
اردیبهشت ۲۲, ۱۴۰۳سکته قلبی یکی از پرخطرترین و شایعترین حالت بیماری قلبی است که نیاز به مراقبت و درمان فوری دارد. نگهداری از بیمار سکته قلبی پس از حمله قلبی بسیار حائز اهمیت است. مراقبتهای اصولی و به موقع میتواند تاثیر زیادی بر بهبودی فرد داشته باشد. در این مقاله، به بررسی روشهای موثر در نگهداری از بیماران، پس از سکته قلبی خواهیم پرداخت. اولین ساعات پس از وقوع حمله قلبی بسیار حیاتی است و بیمار نیاز به مراقبت و نگهداری در بخش مراقبتهای ویژه دارد. این مراقبت شامل مانیتورینگ مداوم فشار خون، ضربان قلب و سطح اکسیژن خون میباشد. همچنین مصرف دارو برای کنترل فشار خون و ضربان قلب ضروری است. تغذیهی مناسب و فعالیتهای ورزشی منظم به منظور بهبود عملکرد قلب و پیشگیری از حملات مجدد بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله به بررسی جزئیات بیشتر و راهکارهای موثر برای نگهداری و مراقبت بیمار پس از سکته قلبی خواهیم پرداخت.
سکته قلبی چیست؟
سکته قلبی به دلیل قطع یا کاهش ناگهانی جریان خون به قلب رخ میدهد. این عارضه ممکن است به دلایل مختلفی از جمله لخته شدن خون یا رسوب چربی، عدم خونرسانی به عروق قلبی و … رخ دهد. سکته قلبی نیاز به درمان فوری دارد و فردی که دچار حمله میشود باید هرچه سریعتر به صورت اورژانسی به بیمارستان مراجعه کرده و تحت درمان قرار بگیرد. مراقبت به موقع میتواند تاثیر بسیار زیادی در روند بهبودی داشته باشد. حمله قلبی ممکن است برای افراد در سنین مختلف اتفاق بیفتد اما این عارضه در سالمندان بیشتر دیده میشود. برای حمایت هرچه بیشتر فرد و برگشتن به روال زندگی عادی کمک گرفتن از پرستار سالمند در منزل به منظور بهبود کیفیت زندگی وی و اطرافیان او توصیه میشود.
در هنگام حمله قلبی دقیقا چه اتفاقی می افتد؟
هنگام حمله قلبی، جریان خون به بخشی از قلب کاملا متوقف یا بسیار کمتر از حد معمول میشود. این امر باعث آسیب یا مرگ آن قسمت از عضلهی قلب میگردد. در واقع در این شرایط بخشی از قلب به دلیل کمبود جریان خون در حال مرگ است و نمیتواند پمپاژ کند. بنابراین عملکرد پمپاژ قلب مختل میشود. این اتفاق جریان خون را به قسمتهای مختلف بدن کاهش داده و متوقف میکند؛ چنانچه فوراً درمان نشود میتواند خطر مرگ را به همراه داشته باشد.
علائم سکته قلبی کدام است؟
علائم سکته قلبی ممکن است در بین افراد متفاوت باشد. این علائم بسیار مهم است و شامل موارد زیر میباشد:
درد یا فشار در قفسه سینه؛ معمولا به صورت فشار، تنگی یا سوزش در قفسه سینه احساس میشود و ممکن است به دست، شانه، گردن یا پشت فرد هم نفوذ کند.
- احساس تنگی نفس که با خفگی همراه باشد.
- تعریق بیش از حد، احساس گرمای شدید یا تعریض سرد
- استفراغ یا تهوع
- ضربان قلب نامنظم یا خیلی سریع
- خستگی یا ضعف ناگهانی
- احساس درد در بازوها، شانهها، گردن و پشت؛ به طور کلی احساس درد در بالاتنه
- اضطراب شدید و بدون دلیل
چه عواملی ریسک سکته قلبی را افزایش میدهد؟
عوامل مختلفی میتوانند در وقوع سکته قلبی نقش داشته باشند از جمله:
مقاله پیشنهادی:
بیماری پارکینسون چیست؟ علائم، نشانه ها، تشخیص و درمان
- سن و جنس فرد: خطر حمله قلبی با بالا رفتن سن افزایش مییابد. در مردان خطر حمله قلبی بعد از 45 سالگی افزایش پیدا میکند. در زنان نیز خطر سکته بعد از 50 سالگی یا بعد از یائسگی بالا میرود.
- فشار خون بالا: میتواند باعث آسیب به عروق خونی گردد و منجر به تشکیل پلاکتهای چرب و رسوبات در دیوارهی عروق شود. افزایش پلاکت باعث بروز سکته قلبی میگردد.
- کلسترول بالا: کلسترول بالا نیز سبب تشکیل رسوبات چرب در عروق میشود و خطر حمله قلبی را افزایش میدهد.
- دیابت: افراد مبتلا به دیابت نسبت دیگر افراد در خطر بیشتری هستند.
- سابقهی خانوادگی: ژنتیک در این بیماری نقش قابل توجهی دارد. خطر ابتلا به این حالت در افرادی که سابقهی خانوادگی دارند بیشتر است.
- سیگار کشیدن: سیگار باعث تضعیف عروق خونی و افزایش خطر سکته قلبی میگردد.
- چاقی: به دلیل تجمع چربی در بدن، از چاقی به عنوان یکی از عوامل خطر یاد میشود.
- عدم فعالیت بدنی: ورزش نکردن یا عدم فعالیت بدنی کافی و منظم میتواند باعث افزایش وزن، فشار خون بالا و کلسترول نامطلوب گردد که همگی از عوامل خطر سکته قلبی هستند.
عوارض سکته قلبی کدام است؟
- سکته قلبی یک وضعیت خطرناک است که ممکن است عوارض جدی به همراه داشته باشد. این موارد عبارتند از:
- آسیب به عضلهی قلب که در صورت عدم درمان ممکن است به ضعف عضلهی قلب منجر شود.
- آریتمی (ریتم غیر طبیعی قلب)، حمله قلبی خطر افزایش ضربان قلب و سکته قلبی مجدد را به همراه دارد.
- عوارض مکانیکی حمله قلبی، مانند نقص دیواره بین بطنی یا پارگی دیواره آزاد. این موارد با تاخیر در درمان حمله قلبی بیشتر اتفاق می افتد.
- تشکیل لخته خون
- نارسایی قلبی
- مشکلات دریچه قلب
- سکته
- ایست قلبی ناگهانی
- افسردگی و اضطراب
- شوک قلبی
چطور میتوان انواع حملات قلبی را درمان کرد؟
اگر پزشک مشکوک به حمله قلبی باشد، ممکن است فوراً با موارد زیر درمان را شروع کند:
- آسپرین برای جلوگیری از لخته شدن خون
- نیتروگلیسیرین برای تسکین درد قفسه سینه و بهبود جریان خون
- اکسیژن درمانی
- دارو درمانی در صورت حمله قلبی با شدت پایین
- جراحی در صورت تشخیص پزشک
آیا میتوان از سکته قلبی پیشگیری کرد؟
با اینکه برخی از عوامل خطر مانند سابقه خانوادگی را نمیتوان تغییر داد اما به طور کلی روشهای زیادی وجود دارد که به وسیلهی آن میتوان خطر حمله قلبی را کاهش داد یا به تعویق انداخت. این روشها عبارتند از:
- برنامهریزی برای معاینه: حداقل سالی یک بار برای چکاپ وضعیت سلامتی خود به پزشک مراجعه کنید. مراجعهی سالیانه میتواند بسیاری از علائم هشدار دهندهی اولیه بیماری را شناسایی کند. این علائم شامل فشار خون، سطح قند خون، سطح کلسترول و … میشود.
- عدم مصرف دخانیات: میبایست به طور کلی مصرف هرگونه دخانیات متوقف شود.
- ورزش منظم: پنج روز در هفته به مدت 30 دقیقه فعالیت بدنی توصیه میشود.
- خوردن غذاهای مغذی: پیروی از یک رژیم غذایی سالم بویژه رژیم مدیترانهای که شامل سبزیجات و گیاهان میشود، جایگزین بسیار خوبی برای گوشتهای فرآوری شده و چربیهای اشباع خواهد بود.
- حفظ وزن مناسب: داشتن وزن مناسب از بروز بسیار بیماریها از جمله سکته قلبی تا حد زیادی جلوگیری میکند.
- مدیریت شرایط سلامتی: جلوگیری از افزایش کلسترول، فشار خون و همچنین کنترل دیابت میتواند در پیشگیری از حمله قلبی نقش داشته باشد.
- کاهش استرس: تکنیکهایی مانند یوگا، تنفس عمیق و مدیتیشن در کاهش استرس نقش بسیار مهمی دارد.
- مصرف داروها: طبق تجویز پزشک داروها را مصرف کنید.
- خواب کافی: هر شب بین 7 تا 9 ساعت خواب کافی داشته باشید.
چطور از بیمار حمله قلبی به طور عملی حمایت کنیم؟
بسیاری از بیمارانی که دچار عارضه قلبی میشوند پس از مرخص شدن از بیمارستان برای انجام کارهای خود نیازمند کمک میباشند. این حمایت میتواند شامل طیف گستردهای از اقدامات گردد، از جمله:
- دستورالعملهای پس از ترخیص از بیمارستان را دنبال کنید. همچنین با پزشک و متخصصان مراقبتهای بهداشتی برای حمایت هرچه بهتر از بیمار صحبت کنید.
- لازم است به فردی که از او مراقبت میکنید زمان دقیق مصرف داروها را یادآوری کنید. قرار ملاقات با پزشک را مدیریت کنید. هرگونه عوارض دارویی را بررسی کرده و در صورت بروز عوارض با پزشک مشورت کنید.
- در صورت نیاز پانسمان فرد را تعویض کنید.
- در انجام کارهای خانه و پرداخت قبوض به بیمار کمک کنید.
- در انجام کارهای بیرون از خانه مانند رانندگی و … به آنها کمک کنید.
- بیمار را تشویق کنید پیادهرویهای کوتاه ابتدا در خانه و سپس در خارج از خانه انجام دهد.
- با پختن غذاهای رژیمی و سالم به بهبود هرچه سریعتر وی کمک کنید. میوه و سبزیجات بیشتری در رژیم غذایی فرد بگنجانید و مصرف نمک و چربی را کاهش دهید. همچنین از پختن غذاهای چرب اجتناب کنید.
چطور از بیمار حمله قلبی حمایت عاطفی کنیم؟
هنگام مراقبت از بیماران سکته قلبی به این نکته توجه ویژه داشت باشید که افرادی که دچار حمله قلبی میشوند احساسات مختلفی را تجربه خواهند کرد. آنها ممکن است برای روزها و هفتههای متوالی احساسات متفاوتی داشته باشند. با استفاده از راهکارهای زیر میتوان برای عبور از بحران به آنها کمک کرد:
- در مورد احساسشان با آنها صحبت کنید.
- به آنها اطمینان دهید که کنارشان میمانید و درکشان میکنید.
- تشویقشان کنید در مورد احساسات و نگرانیهای خود با دیگران صحبت کنند.
- آنها را حمایت کنید تا حد امکان مستقل باشند.
- دستاوردهایشان هرچند کوچک را تشویق و تقویت کنید.
سخن آخر
امروزه سکته قلبی به یک معضل تبدیل شده است که عوامل زیادی از جمله، مصرف غذاهای چرب و فستفود، عدم انجام فعالیتهای ورزشی، آلودگی هوا و … در بروز آن نقش مهمی دارد. امکان رخ دادن این عارضه نیز با بالا رفتن سن بیشتر میشود. پرستار حرفهای و قابل اطمینان در بهبود علائم و به دستآوردن سلامتی نقش مهمی دارد. میتوانید با تعرفه منصفانه شرکت خدمات پرستاری در منزل فرشته هما نسبت به استخدام پرستار سالمند و پرستار بیمار در منزل اقدام کنید و از خدمات این شرکت بهره ببرید.