علت فشار خون پایین چیست؟
مرداد ۳, ۱۴۰۳نکات مهم مراقبت و نگهداری از بیمار در منزل
مرداد ۳, ۱۴۰۳تب دنگی یک عفونت ویروسی است که از طریق نیش پشههای آلوده به انسان منتقل میشود. درحالی که در بسیاری از مواقع عفونتهای دنگی بدون علامت و خفیف هستند و مشکلی را به وجود نمیآورند، گاهی مواقع میتوانند خطرناک باشند و در موارد شدید اگر به موقع درمان نشود، میتواند موجب مرگ گردد. تب دنگی در سراسر جهان بیشتر در آبوهوای گرمسیری و نیمهگرمسیری و همچنین مناطق شهری و نیمهشهری دیده شده است اما با افزایش سفرهای بینالمللی و تغییرات اقلیمی شیوع تب دنگی در سراسر جهان، از جمله ایران، افزایش یافته است. در این مقاله به بررسی علائم، روشهای پیشگیری، درمان و میزان ابتلا به تب دنگی در ایران خواهیم پرداخت.
علائم تب دنگی کدام است؟
علائم تب دنگی معمولا از 4 تا 10 روز پس از گزیده شدن توسط پشه دنگی ظاهر میشوند. نشانههای تب دنگی میتوانند از خفیف تا شدید متفاوت باشند. از جمله:
- تب شدید و ناگهانی تا 40 درجه سانتیگراد
- سردرد شدید معمولا در ناحیه پیشانی
- درد شدید و آزاردهنده در پشت چشمها
- درد شدید مفاصل و عضلات که به آن “تب استخوانشکن” نیز گفته میشود
- خستگی شدید و بیحالی که ممکن است هفتهها ادامه یابد
- ظاهر شدن راش یا بثورات پوستی قرمز رنگ پس از تب شدید
- تهوع و استفراغ
“تب دنگی هموراژیک” یا “سندرم شوک دنگی” در موارد شدیدتر باعث خونریزی شدید، افت ناگهانی فشار خون و آسیب به اندامهای داخلی خواهد شد که میتواند عوارض جدی به همراه داشته و تهدید کنندهی زندگی باشد و نیاز به مراقبت پزشکی فوری دارد.
مقاله پیشنهادی: نکات مهمی که باید هنگام انتخاب مرکز پرستاری در منزل بدانید
چگونه میتوان از تب دنگی پیشگیری کرد؟
به طور کل با کاهش تماس با پشههای ناقل میتوان از تب دنگی پیشگیری کرد. همچنین برخی از اقدامات پیشگیرانه شامل موارد زیر میباشد:
- نصب توری پنجره: با نصب توری محافظ بر روی پنجرهها و درها تا حد زیادی میتوان از ورود پشه و گزیدگی جلوگیری کرد:
- استفاده از ضدپشهها: استفاده از کرمها و اسپریهای ضدپشه، حاوی DEET و پیکاردین.
- پوشیدن لباسهای محافظ: پوشیدن بلوزهای آستین بلند و شلوارهای بلند به ویژه در ساعات اوج فعالیت پشهها.
- استفاده از پشهبند: در مناطقی که پشهها فراوان هستند میتوان از پشهبند استفاده کرد.
- از بین بردن مخازن آب راکد: پشههای ناقل دنگی در آبهای راکد تخمریزی میکنند، بنابراین از بین بردن مخازن آب راکد در اطراف خانه و محل کار ضروری است.
روشهای درمان تب دنگی
هنوز درمان خاصی برای ویروس دنگی وجود ندارد و بیشتر درمانها جنبه حمایتی دارند. با این حال با اقدامات درمانی معمولی میتوان تا حد زیادی از خطرات آن جلوگیری کرد.
- استراحت کافی: هنگام ابتلا به بیماریهای ویروسی استراحت کافی در بهبود بیماری بسیار اهمیت دارد زیرا به بدن کمک میکند تا با ویروس مبارزه کند.
- مصرف مایعات: نوشیدن مایعات فراوان برای جلوگیری از کمآبی بدن و دفع سریعتر ویروس ضروری است.
- استفاده از مسکن: مسکنهایی مانند استامینوفن برای کاهش درد و تب تاثیرگذار هستند. اما از مصرف ایبوپروفن و آسپرین باید خودداری کرد زیرا میتوانند خطر خونریزی را افزایش دهند.
- مراقبتهای پزشکی: در موارد شدیدتر بستری شدن در بیمارستان و دریافت مایعات وریدی از جمله سرم، همراه با نظارت دقیق پزشکی میتواند به بهبود بیماری کمک کند.
میزان ابتلا به تب دنگی در ایران
ایران به دلیل موقعیت جغرافیایی و اقلیم گرمسیر و نیمهگرمسیری، در معرض خطر شیوع بیماری تب دنگی قرار دارد. بویژه مناطق جنوبی و جنوب شرق کشور، استانهای هرمزگان، سیستان و بلوچستان و بوشهر در معرض خطر بیشتری قرار دارند. خوشبختانه با تدابیر بهداشتی و اقدامات پیشگیرانه تاکنون، میزان ابتلا به این بیماری در ایران نسبتا پایین بوده است. براساس گزارشهای وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، موارد ابتلا به مسافرانی که به مناطق جنوبی سفر کردهاند، مربوط میشود. اما با افزایش سفرهای بینالمللی نگرانیها در مورد افزایش شیوع بیماری در ایران وجود دارد.
سخن پایانی
تب دنگی یک بیماری ویروسی جدی است که نیاز به آگاهی و اقدامات پیشگیرانه دارد. با توجه به شیوع گسترده این بیماری در جهان و احتمال افزایش موارد در ایران، اهمیت پیشگیری و آگاهیبخشی به مردم بیشتر از همیشه احساس میشود. استراحت کافی، مصرف مایعات، و استفاده از مسکنهای مناسب میتواند در مدیریت علائم این بیماری مؤثر باشد. همچنین، اقدامات پیشگیرانه مانند استفاده از ضدپشهها، پوشیدن لباسهای محافظ و از بین بردن مخازن آب راکد میتواند به کاهش خطر ابتلا کمک کند. رعایت توصیههای پزشکی نیز برای کنترل و پیشگیری از شیوع تب دنگی در ایران ضروری است. در صورت ابتلا با استراحت کافی، مصرف دارو و حمایت همهجانبهی پرستار بیمار در منزل میتوانید دورهی بیماری را گذرانده و بهبود پیدا کنید.