پرستار ۲۴ ساعته در منزل تهران و کرج
مرداد ۱, ۱۴۰۳تب دنگی در ایران | علائم، پیشگیری و درمان
مرداد ۱, ۱۴۰۳فشار خون پایین به دلایل مختلفی اتفاق میافتد. از جمله: استرس عاطفی، ترس، ناامنی، مشکلات پزشکی یا حتی درد. کمآبی بدن باعث کاهش حجم خون میگردد که این مورد شایعترین علت فشار خون پایین میباشد. واکنش بدن به گرما، یعنی انتقال خون به رگهای پوست منجر به کمآبی بدن میشود. در کنار این موارد، ممکن است فشار خون پایین دلایل دیگری هم داشته باشد و به مشکلات سلامتی جدیتری اشاره کند. در این مقاله به بررسی دلایل فشار خون پایین و مشکلات فشار خون میپردازیم.
بررسی علت فشار خون پایین
کمآبی بدن
یکی از دلایل مهم و شایع فشار خون پایین کمآبی بدن است. هنگامی که بدن به اندازه کافی آب دریافت نمیکند، حجم خون کاهش مییابد و در نتیجه فشار خون نیز کاهش پیدا میکند. شرایطی مانند فعالیتهای شدید بدنی، گرمازدگی یا بیماریهای گوارشی که منجر به از دست دادن مایعات بدن میشود؛ میتواند سبب کاهش فشار خون گردد.
مشکلات قلبی
در برخی از موارد مشکلات قلبی نیز میتواند از علتهای مهم فشار خون پایین به شمار بیاید. برای نمونه، حملات قلبی، نارسایی قلبی یا مشکلات ریتم قلبی میتوانند منجر به کاهش پمپاژ خون توسط قلب و در نتیجه کاهش فشار خون شوند. در این موارد مشکلات فشار خون نیاز به تشخیص و درمان دقیق دارند، برای جلوگیری از عوارض جدی بایستی حتما فرد توسط پزشک متخصص تحت درمان قرار بگیرد.
عوارض دارویی
داروها نیز میتوانند به عنوان علت فشار خون پایین شناخته شوند. ممکن است داروهای دیورتیک که برای درمان فشار خون بالا استفاده میشوند، باعث کاهش فشار خون شوند. همچنین داروهای ضدافسردگی، داروهای ضداضطراب و برخی از داروهای ضددرد نیز احتمالا میتوانند منجر به فشار خون پایین گردند. عوارض دارویی بسیار مهم است بنابراین در صورت مشاهده علائم فشار خون پایین، با پزشک معالج جهت بررسی داروها و تنظیم مجدد آنها مشورت کنید.
بارداری
در دوران بارداری حجم خون مادر افزایش مییابد تا نیازهای جنین را تامین کند. این تغییرات به ویژه در سه ماهه اول و دوم بارداری باعث کاهش فشار خون میگردد. معمولا این وضعیت به طور طبیعی تنظیم میشود و نیاز به دخالت پزشکی ندارد اما در صورتی که علائم شدید بروز پیدا کرد، مشاوره پزشکی ضروری میباشد.
اختلالات غدد درونریز
اختلالات غدد درونریز نقش مهمی در بروز فشار خون پایین دارند. به طور مثال: کمکاری غده تیروئید، بیماری آدیسون و نارسایی غدد فوق کلیوی. توجه داشته باشید این اختلالات معمولا با علائم دیگری همراه هستند که نیاز به ارزیابی و درمان توسط پزشک متخصص دارند.
عفونتهای شدید و شوک ناگهانی
شوک ناگهانی یک وضعیت اورژانسی پزشکی است که میتواند منجر به کاهش ناگهانی فشار خون شود. شوک به دلایل مختلفی اتفاق میافتد از جمله، از دست دادن حجم خون و عفونت شدید (شوک عفونی). در این مواقع فشار خون به شدت کاهش مییابد و فرد نیاز به درمان فوری دارد.
کمبود مواد مغذی و سوء تغذیه
کمبود ویتامینها از جمله ویتامین B12 و فولات از دیگر دلایل کمخونی و کاهش فشار خون به شمار میروند. با رعایت رژیم غذایی متعادل و غنی از ویتامینها و مواد معدنی میتوان به پیشگیری این وضعیت کمک کرد.
انواع فشار خون
فشار خون به طور کلی به دو دسته اصلی تقسیم میشود. برای درک بهتر علت فشار خون پایین لازم است با انواع فشار خون آشنا شویم.
فشار خون سیستولیک
فشار خون سیستولیک در زمان انقباض و پمپاژ خون به شریانها ایجاد میشود. مقدار آن به عنوان عدد بالایی در اندازهگیری فشار خون ذکر میشود. کاهش فشار خون سیستولیک به دلایل مختلفی از جمله مشکلات قلبی، کمآبی بدن و اختلالات غدد درونریز اتفاق میافتد.
فشار خون دیاستولیک
این فشار خون در زمان استراحت قلب بین ضربانها اندازهگیری میشود. در اندازهگیری فشار خون مقدار آن به عنوان عدد پایینی در نظر گرفته میشود. کاهش فشار خون دیاستولیک نیز میتواند به علت اختلالات قلبی و کمآبی بدن رخ دهد.
مقاله پیشنهادی: نکات مهمی که باید هنگام انتخاب مرکز پرستاری در منزل بدانید
فشار خون پایین چه مشکلاتی را به وجود میآورد؟
فشار خون پایین مشکلات متعددی را برای افراد ایجاد میکند. برخی از این مشکلات عبارتند از:
سرگیجه و افتادن
از شایعترین مشکلاتی که هنگام فشار خون پایین فرد را درگیر میکند، سرگیجه میباشد. به خصوص زمانی که فرد به طور ناگهانی و با سرعت از حالت نشسته به ایستاده تغییر وضعیت میدهد. این حالت میتواند خطراتی از جمله زمینخوردگی و شکستگی استخوان را به همراه داشته باشد. معمولا سالمندانی که مشکل فشار خون پایین دارند بیشتر در خطر هستند. بنابراین لازم است برای جلوگیری از سانحه و مشکلات پس از آن تحت مراقبت قرار بگیرند. یکی از وظایف مراقب سالمند حمایت همهجانبه از این عزیزان میباشد.
ضعف و خستگی
فشار خون پایین سبب ضعف و خستگی خواهد شد زیرا کاهش جریان خون به اعضای بدن میتواند باعث کاهش انرژی و در نتیجه احساس ضعف گردد. این وضعیت تاثیر منفی بر کیفیت زندگی فرد خواهد گذاشت.
مشکلات تمرکز و حافظه
کاهش جریان خون به مغز میتواند مشکلات تمرکز و حافظه را در پی داشته باشد. افرادی که فشار خون پایین دارند دچار مشکلاتی در حفظ تمرکز و یادگیری میشوند. این میتواند تاثیر منفی بر عملکرد تحصیلی و شغلی آنها داشته باشد.
سخن پایانی
علت فشار خون پایین به موارد مختلف و سبک زندگی فرد بستگی دارد. از جمله: مشکلات قلبی، کمآبی، اختلالات غددی و موارد دیگر. این وضعیت در صورتی که با علائم دیگر همراه باشد میبایست توسط پزشک بررسی گردد تا از عوارض جدیتر جلوگیری شود.