
بررسی مزایا و معایب خانه سالمندان و پرستاری در منزل
اردیبهشت ۸, ۱۴۰۳
۱۵ نکته مهم برای گفتار درمانی در منزل
اردیبهشت ۸, ۱۴۰۳آلزایمر یکی از بیماریهای اختلال مغزی و عصبی است که به تدریج باعث از دست دادن حافظه، تفکر، توجه، زبان، و توانایی انجام فعالیتهای روزمره میشود. معمولا این بیماری در سنین بالا شروع میشود به تدریج پیشرفت میکند. زوال عقل باعث مشکلات در یادگیری، حفظ و بازخوانی اطلاعات میشود. افراد مبتلا به آلزایمر ممکن است دچار تغییرات شخصیتی شوند، احساسات آنها تغییر کند و به تدریج برای انجام امور شخصی خود وابسته به کمک دیگران گردند. هرچند دلایل بروز آن هنوز مشخص نیست، اما عوامل ژنتیکی به مرور زمان تاثیرات بیشتری بر روی عملکرد روزانهی فرد میگذارد. در حال حاضر درمان قطعی برای آلزایمر وجود ندارد، اما به وسیلهی مراقبتهای پزشکی، داروها و روشهای مختلف میتوان به کنترل علائم و تسکین نقاط ضعف کمک کرد.
علائم بیماری آلزایمر کدام است؟
ممکن است علائم آلزایمر در مردان و علائم آلزایمر در زنان یا حتی از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. مشکلات حافظه یکی از اولین علائمی است که هنگام شروع این بیماری بروز میکند. مشکلات در جنبههای شناختی مانند یافتن کلمهی مناسب، اختلال در درک تصاویر بصری، همچنین اختلال در استدلال یا تصمیمگیری نیز ممکن است نشانهای از مراحل اولیه آلزایمر باشد. با پیشرفت بیماری، علائم شدیدتر میشوند و گیجی و تغییرات رفتاری را در پی خواهد داشت.
به طور کل آلزایمر از نظر بالینی در چند مرحله قرار میگیرد: خفیف یا پیش بالینی، متوسط و شدید (گاهی اوقات این مرحله، پایانی نامیده میشود).
۱- از دست دادن حافظه
فراموشی و از دست دادن حافظه به طور ناگهانی به خصوص در مورد وقایع اخیر از نشانههای اولیهی بیماری آلزایمر میباشد. فراموش کردن تاریخها، رویدادهای مهم، پرسیدن سوالات مشابه و نیاز روزافزون به وسایل کمک حافظه، مانند یادداشت کردن، استفاده از دستگاههای الکترونیکی و کمک از اعضای خانواده، جهت یادآوری کارهای روزمره از علائم اولیهی این بیماری است.
۲- چالش در حل مشکلات و برنامهریزی
زوال عقل یا آلزایمر باعث تغییراتی در توانایی فرد میشود. این افراد در توانایی خود برای توسعه و پیروی از یک برنامه یا کار با اعداد دچار اختلال میشوند. ممکن است تمرکز در حساب کردن و پرداخت صورتحسابهای ماهانه و انجام کارهایی از این قبیل بیشتر طول بکشد.
۳- اختلال در انجام وظایف آشنا و روزانه
اغلب افرادی که با تغییرات حافظه ناشی از آلزایمر یا سایر مشکلات زوال عقل زندگی میکنند، در انجام وظایف روزانه دچار مشکل میشوند. رانندگی در یک مکان آشنا، سازماندهی یک لیست مواد غذایی یا لیست خرید و یا حتی بخاطر سپردن قوانین یک بازی میتواند برای این افراد چالش فراوانی داشته باشد.
۴- سردرگمی یا فراموش کردن زمان و مکان
افراد مبتلا به آلزایمر یا زوال عقل، ممکن است متوجه گذر زمان و فصول نشوند و تاریخ را فراموش کنند. درک گذر زمان برای این افراد مشکل است. گاهی اوقات ممکن است فراموش کنند که کجا هستند یا چطور به آنجا رسیدهاند.
مقاله پیشنهادی:
بیماری پارکینسون چیست؟ علائم، نشانه ها، تشخیص و درمان
۵- مشکل در درک تصاویر بصری
تغییرات بینایی بخش دیگری از مشکلات بیماران آلزایمری میباشد. این بیماری ممکن است باعث بروز مشکلاتی در تعادل یا خواندن شود. همچنین ممکن است در اندازهگیری مسافت، تعیین رنگ یا کنتراست اختلال ایجاد کند و در نهایت رانندگی را برای بیماران با مشکل مواجه کند.
۶- اختلال در گفتار و نوشتار
آلزایمر یا سایر بیماریهای زوال عقل ممکن است در مکالمه مشکلاتی را به وجود آورد. امکان دارد فرد در وسط مکالمه متوقف شده و ایدهای برای ادامه دادن جمله خود نداشته باشد. نام یک شیء آشنا را فراموش کند یا از نامهای اشتباهی استفاده کند.
۷- قرار دادن اشیا در محل اشتباه و از دست دادن توانایی پیدا کردن آنها
فرد مبتلا به آلزایمر وسایل را در مکانهای غیرمعمول قرار میدهد. به همین سبب اشیا گم میشوند و بازیابی دوباره آنها دشوار خواهد بود. گاهی ممکن است فرد آلزایمری دیگران را به دزدی متهم کند. بخصوص با پیشرفت بیماری این اتفاق شایع خواهد بود.
۸- کاهش توجه و عدم تصمیمگیری
تصمیمگیری برای این بیماران دشوار است به طوریکه نمیتوانند در مورد مسائل ساده نیز به راحتی تصمیم بگیرند. به طور کل دچار ضعف در توجه نسبت به مسائل مختلف هستند. تا حدی که نسبت به نظافت خود نیز توجه کمی دارند.
۹- کنارهگیری از کار یا فعالیتهای اجتماعی
این افراد قادر به ادامهی فعالیتهای مختلف اجتماعی یا ادامهی مکالمه نیستند. بنابراین از اینگونه فعالیتها مانند کارهای تیمی، دوری میکنند زیرا نمیتوانند خود را با تیم یا فعالیت مورد نظر هماهنگ کنند.
۱۰- تغییر در خلقوخو و شخصیت
تغییرات خلقی و شخصیتی یکی دیگر از نشانههای آلزایمر میباشد. آنها میتوانند در خانه و بخصوص زمانی که خارج از منطقه امن خود هستند گیج، مشکوک، افسرده، ترسناک یا مضطرب شوند.
سخن آخر
سالمندان و افراد مبتلا به بیماری آلزایمر و خانوادههای آنها با مشکلات مختلف و فراوانی دستوپنجه نرم میکنند. این مسائل رفته رفته با پیشرفت بیماری، شدت میگیرند. بنابراین لازم است که از کمک حرفهای پرستار سالمند در منزل بهره گرفته شود. بهتر است برای استخدام پرستار قابل اعتماد از مراکز معتبر اقدام به استخدام پرستار کنید. جهت گرفتن مشاوره و اطلاع از تعرفه سرویسهای پرستاری با کارشناسان مرکز پرستاری فرشته هما تماس بگیرید.