
۱۰ علائم هشدار دهنده آلزایمر که بایستی به آن توجه کرد.
اردیبهشت ۱۱, ۱۴۰۳
۲ راه ساده و اثر بخش برای پیشگیری از ابتلا به پارکینسون
اردیبهشت ۱۱, ۱۴۰۳برقراری ارتباط کودکان با افراد و اجتماع بسیار مهم است. این توانایی پایه و اساس برقراری ارتباط موثر با دیگران و درک و پردازش زبان میباشد. بنابراین کمک به رشد زبان و گفتار درمانی نقش تعیین کنندهای به خصوص در کودکانی که به آن نیاز بیشتری دارند، خواهد داشت. مشکل در گفتار، زندگی کودک را از نظر تحصیلی، اجتماعی و عاطفی دچار اختلال میکند. گفتار درمانی میتواند به کودک کمک کند تا بر چالشهای ارتباطی غلبه کند.
به عنوان والدین، شما نقش حیاتی در کمک به فرزندتان برای توسهی مهارتهای زبانی ایفا میکنید. شرکت در کلاسهای گفتار درمانی و کمک گرفتن از متخصص گفتار درمانی کودکان به تقویت مهارتهای زبانی کودک کمک فراوانی میکند. در کنار آن اقدامات زیادی وجود دارد که میبایست توسط والدین یا پرستار کودک برای تکمیل درمان انجام گردد تا مهارتهای گفتاری کودک بهبود پیدا کند.
نکات مهم گفتار درمانی در منزل
با انجام تمریناتی که در ادامه گفته میشود میتوان به طور موثری در جهت رشد زبان کودک گام برداشت.
۱- واضح و ساده صحبت کنید.
هنگام صحبت با فرزندتان از زبانی واضح، صریح و کلماتی متناسب با سن کودک استفاده کنید. او را تشویق کنید تا به شما پاسخ دهد. سعی کنید با کودک زیاد صحبت کنید تا فرصت رشد مهارتهای زبانی ایجاد شده و در برقراری ارتباط موثر توانایی پیدا کند. کودک را در معرض کلمات جدید قرار دهید، معنی کلمات را برای او توضیح دهید تا دایرهی لغات خود را بسازد. به این ترتیب علاوه بر مهارت گفتار، مهارت گوش دادن خود را نیز بهبود میبخشد.
۲- به کودک حق انتخاب دهید.
وقتی به کودک حق انتخاب میدهید، در واقع مهارتهای حل مسئله و تصمیمگیری را به او آموزش میدهید. همچنین کودک فرصت میکند خواستهها و نیازهای خود را بیان کند. حق انتخاب، کودکان را تشویق میکند تا بر یادگیری خود مسلط شوند، همینطور سبب افزایش اعتماد به نفس و مهارتهای ارتباطی آنها نیز میشود. علاوه بر این، انتخاب کردن به کودکان حس قدرت میدهد به این ترتیب یاد میگیرند بر تصمیمات خود کنترل داشته باشند.
۳- تمرین را به تفریح تبدیل کنید.
معمولا کودکانی که در گفتار تاخیر دارند مشغول فعالیتهایی هستند که برایشان جذابتر است. در کنار بازیها و فعالیتهایی که برای فرزندتان لذتبخش است تمرینات گفتار درمانی را بگنجانید. او را تشویق کنید تا بازیهایی انجام دهد که از طریق آنها در نقش افراد در موقعیتهای مختلف قرار بگیرد. مثل فروشندگی یا سفارش غذا در رستوران. اگر کودک به نقاشی یا نوشتن علاقه دارد میتوان از به وسیلهی آن به او کمک کرد تا مهارتهای گفتاری خود را تقویت کند. پاداش دادن را فراموش نکنید زیرا برای کودکان بسیار لذت بخش است.
۴- از اتفاقات روزمره استفاده کنید.
درمانگران توصیه میکنند تمرینات را در شرایط واقعی انجام دهید. هنگام صرف غذا، حمام یا هنگام بازی در مورد مسائل و اتفاقات روزمره صحبت کنید. در این شرایط کودکان در محیط واقعی زندگی تمرین میکنند، این تمرینات برای آنها معنادارتر و جالبتر است.
۵- گفتار درمانی را به یک فعالیت خانوادگی تبدیل کنید.
تمام خانواده را در تمرینات گفتار درمانی شرکت دهید. مشارکت خواهر و برادر و سایر اعضای خانواده در فعالیتهای گفتار درمانی به شکل قابل توجهی در تقویت مهارتهای گفتاری کودک تاثیر گذار است. در این محیط کودک در شرایط مختلف با افراد مختلف تمرین میکند و سرعت پیشرفت او قابل توجه خواهد بود.
۶- پشتکار داشته باشید.
لازم است که تمرینات گفتار درمانی به طور منظم به صورت روزانه یا چند روز در هفته انجام شود. تمرینات روزانه به پیشرفت کودک به طور موثری کمک میکند و این امکان را به درمانگر میدهد تا پیشرفت کودک را دنبال کرده و پاسخ او را به تکنیکهای مختلف مشاهده کند.
۷- فرزندتان را به تقلید تشویق کنید!
تقلید گاهی هم میتواند خوب باشد در این مورد به رشد مهارتهای گفتاری، زبانی و واژگان کودک میکند. تقلید به کودکان کمک میکند تا مهارتهای گفتاری و زبانی خود را تقویت کنند و هرچه که میشنوند را تکرار کنند. همچنین تقلید به رشد مهارتهای اجتماعی کمک میکند، زیرا آنها یاد میگیرند که چگونه با مشاهده و تقلید از رفتار اطرافیان با دیگران ارتباط برقرار کرده و تعامل داشته باشند.
۸- از آموزش بصری استفاده کنید.
از وسایل کمک بصری مانند فلش کارت یا تصاویر برای درک بهتر تمرینها و ایجاد ارتباط بین تصاویر و کلمهها استفاده کنید. کارتها و تصاویر برای تقویت معنای کلمات گفتاری، بخصوص برای کودکانی که در درک زبان مشکل دارند بسیار موثر هستند. به وسیلهی تصاویر میتوان کودکانی که در تمرکز مشکل دارند و کودکان مبتلا به اوتیسم را به آموزش علاقهمند کرد.
مقاله پیشنهادی:
مرکز خدمات پرستاری در منزل شرق تهران – پاسداران، تهرانپارس، پیروزی
۹- صبور باشید.
پیشرفت مهارتهای گفتاری، به زمان و تلاش زیاد نیاز دارد و ممکن است پیشرفت به کندی صورت گیرد. صبور بودن این امکان را به کودک میدهد تا بدون عجله و فشار به مرور پیشرفت کند. حتی ممکن است کودکان با تمرینات خاصی مشکل داشته باشند که برای تسلط بر آنها به زمان بیشتری نیاز خواند داشت. همچنین صبور بودن به کودک احساس امنیت خاطر میدهد و میتواند انگیزهبخش باشد. والدین با صبوری به کودک نشان میدهند که برای او ارزش و احترام قائل هستند و به پیشرفت او کمک میکنند.
۱۰- مشوق و حمایت کننده باشید.
اشتباه کردن بخشی از پروسهی یادگیری میباشد، تشویق و حمایت خود را از کودکان دریغ نکنید. تشویق و حمایتگری به آنها کمک میکند تا احساس راحتی بیشتری کنند و دوباره تلاش خود را از سر بگیرند. هنگامی که کودکان احساس کنند تلاشهایشان قدردانی میشود پاسخ مثبتی نشان میدهند و بیشتر درگیر یادگیری میشوند. استفاده از کلمات تشویقی و مثبت به کودکان احساس ارزشمند بودن میدهد.
۱۱- تکرار و تکرار!
هیچ چیز به اندازهی تکرار عبارات و جملات نمیتواند به مهارتهای ارتباطی کودک کمک کند. تکرار کلمات میتواند کودک را تشویق کند و این فرصت را به او میدهد تا کلمات خود را واضحتر و با اطمینان بیشتری بیان کند. همچنین تکرار به کودک کمک میکند تا کاربرد و دستور زبان صحیح را یاد بگیرد.
۱۲- قصهگویی کنید.
قصهگویی و داستان سرایی در گفتار درمانی بسیار حیاتی و مهم است. قصهگویی کودک را در معرض طیف گستردهای از واژگان، دستور زبان و جملات مختلف قرار میدهد و به رشد و بهبود مهارتهای زبانی کودک میکند. همچنین به آنها اجازه میدهد تا مهارتهای شنیداری و درک مطلب را تمرین کنند. همچنین داستانگویی به کودکان در سازماندهی افکارشان کمک میکند و زبان توصیفی را فرا میگیرند. تخیل، خلاقیت، درک و ابراز احساسات و تعامل با دیگران بخشی دیگری از مهارتهایی است که با قصهگویی فرا گرفته میشود و جلسات تمرین را به یک فعالیت جذاب و سرگرمکننده بدل خواهد کرد.
۱۳- زمانی را به گوش دادن اختصاص دهید.
گوش دادن یکی از راههای حیاتی برای برقراری ارتباط موثر است. کودکان باید هماهنگونه که ابراز احساسات را از راه کلمات یاد میگیرند، باید بیاموزند چگونه خود را ابراز کنند و به طور فعال به دیگران گوش دهند. با تمرینهای گوش دادن، کودکان میتوانند یاد بگیرند که به کلمات و نشانههای غیرکلامی گویندگان توجه کنند و توانایی درک و پاسخ به پیامهایی را که دریافت میکنند، پرورش دهند. گوش دادن، دامنهی توجه و تمرکز کودک را بهبود میبخشد و توانایی پردازش اطلاعات را در او تقویت میکند.
کودکانی که گوش دادن را تمرین میکنند توانایی درک احساسات دیگران و دیدگاهها را در خود تقویت میکنند و در نتیجه میتوانند روابط قویتری ایجاد کنند.
۱۴- جعبه ابزار گفتار درمانی درست کنید.
ساختن یک جعبه ابزار گفتار درمانی راهی عالی برای دسترسی فرزندتان به منابع گفتار درمانی در منزل است. در این جعبه ابزار برنامههای گفتار درمانی، بازیها، کتابها، کارتها و سایر وسایلی که فرزندتان برای تمرین مهارتهای یادگیری به آن نیاز دارد را قرار دهید.
این ابزارها به راحتی در دسترس فرزندتان هستند و میتوانند او را برای یادگیری مشتاقتر کنند.
۱۵- با گفتار درمانگر صحبت کنید.
برای کم کردن نگرانیهایتان و پیروی از یک برنامهی منظم با گفتار درمانگر فرزندتان صحبت کنید و از او مشورت بخواهید. معمولا گفتار درمانگر نوشتن اهداف در هر جلسه گفتار درمانی را توصیه میکند و برای رسیدن به اهداف بلند مدت تمرینات متناسب با فرزندتان را به شما پیشنهاد میدهد.
سخن آخر
آموزش کودکان به صبوری و پشتکار و همچنین خلاقیت و سرگرمی نیاز دارد. ممکن است مشغلههای فراوان به والدین فرصت تمرین و آموزش به کودکان را ندهد. در این شرایط پرستار کودک میتواند مسئولیت آموزش را بر عهده بگیرد. جهت استخدام بهترین و مطمئنترین پرستار کودک در منزل با مرکز خدمات پرستاری فرشته هما تماس بگیرید.