
خدمات و وظایف بهیار در منزل چیست؟
فروردین ۲۰, ۱۴۰۳
استخدام و مزایای پرستار بچه در منزل
فروردین ۲۰, ۱۴۰۳فشار خون پایین به وضعیتی اطلاق میشود که فشار خون فرد به میزان غیرعادی پایین آمده و نزولی میباشد. این وضعیت ناشی از عوامل مختلفی مانند افت وزن ناگهانی، بیماریهای قلبی، عوارض دارو، کمبود آب بدن و … رخ میدهد. تغییر در سبک زندگی مانند مصرف آب کافی، تغذیه سالم، ورزش و فعالیت فیزیکی منظم، استراحت کافی و دوری از عوامل استرسزا میتواند نقش مهمی در پیشگیری از فشار خون پایین داشته باشد.
دلایل فشار خون پایین در خانم ها و آقایان کدام است؟
افت فشار خون انواع مختلفی دارد که به دلایل متفاوتی رخ میدهد. در ادامه این موارد را بررسی کردهایم.
افت فشار خون ارتواستاتیک: در این نوع، فرد افت ناگهانی فشار خون هنگام ایستادن را تجربه میکند. یعنی زمانی که از حالت خوابیده یا نشسته به طور ناگهانی میایستد. علت آن کم آبی بدن، استراحت طولانی مدت در بستر، بارداری و شرایط پزشکی مانند مصرف برخی داروها میباشد. این نوع افت فشار خون در افراد مسن شایعتر است.
افت فشار خون پس از صرف غذا: این افت فشار 1 تا 2 ساعت پس از صرف غذا رخ میدهد. معمولا افراد مسن بیشتر تحت تاثیر این نوع از افت فشار خون هستند. به ویژه کسانی که به فشار خون بالا یا بیماریهای سیستم عصبی مانند پارکینسون مبتلا میباشند. خوردن وعدههای غذایی کوچک و کمکربوهیدرات، نوشیدن آب بیشتر و اجتناب از مصرف الکل به کاهش علائم در این افراد کمک میکند.
افت فشار خون با واسطه عصبی: معمولا پس از ایستادن به مدت طولانی اتفاق میافتد. این نوع افت فشار را معمولا جوانان و کودکان تجربه میکنند. مهمترین علت آن ارتباط نادرست بین قلب و مغز میباشد.
علائم فشار خون پایین کدام است؟
همانطور که فرد هنگام فشار خون بالا علائم مشخصی را تجربه میکند، در صورت فشار خون پایین نیز نشانههای مختلف و مشخصی بروز میکند که میبایست جدی گرفته شود. از جمله:
- سرگیجه یا سبکی سر
- تاری یا محو شدن دید
- حالت تهوع
- مشکل در تمرکز
- احساس خستگی شدید
- احساس ضعف
زمانی که به طور ناگهانی فشار خون کاهش مییابد یا علائم ظاهر میشود، میتواند نشانهای از یک بیماری زمینهای باشد. کاهش ناگهانی فشار خون میتواند خطرناک باشد و ممکن است باعث سرگیجه و غش گردد. همچنین اگر به دلیل خونریزی کنترل نشده، عفونتهای شدید یا واکنشهای آلرژیک ایجاد شود، میتواند سلامتی فرد را به طور جدی تهدید کند.
اگر فشار خون بسیار سریع افت کند میتواند وضعیتی به نام شوک را ایجاد کند، که علائم آن به این ترتیب است:
- سردرگمی، بخصوص در افراد مسن
- سردی و لطافت پوست
- رنگ پریدگی پوست
- تنفس تند، سریع و کم عمق
- نبض ضعیف و تند
درمان فشار خون پایین در منزل
اگر معمولا افت فشار خون را تجربه میکنید، میتوانید با پیروی از رژیم غذایی مناسب آن را کنترل کنید.
نوشیدن مایعات فراوان
هنگامی که بدن کمآب میشود حجم خون کاهش پیدا کرده و افت فشار خون را در پی دارد. اکثر پزشکان نوشیدن 8 لیوان آب را در روز توصیه میکنند. در هوای گرم یا هنگام ورزش این میزان افزایش پیدا میکند.
خوردن غذاهای شور
نمک فشار خون را افزایش میدهد، بنابراین خوردن غذاهایی با نمک بالا توصیه میگردد. میتوان از منابع دیگری مانند زیتون، پنیر، دلمه، کنسروها و یا ماهی تن نیز نمک بدن را تامین کرد.
مقاله پیشنهادی:
بیماری پارکینسون چیست؟ علائم، نشانه ها، تشخیص و درمان
نوشیدن کافئین
جالب است بدانید قهوه و چای به دلیل وجود کافئین باعث افزایش ضربان قلب شده و به افزایش موقت فشار خون پایین کمک میکند. توجه کنید اثر آن کوتاه مدت است و تاثیر مصرف کافئین روی همه افراد یکسان نیست.
مصرف ویتامین b12
ویتامین B12 در تولید گلبولهای قرمز سالم بدن نقش مهمی دارد. کمبود این ویتامین میتواند منجر به کمخونی و کاهش فشار خون گردد. از دیگر مضرات کمبود این ویتامین احساس ضعف، رنگ پریدگی، افسردگی، مشکلات گوارشی، التهاب در قسمت دهان و زبان و گِزگِز پا میباشد. با مصرف غذاهای غنی از ویتامین b12 مانند تخممرغ، مرغ، ماهیهای مختلف بخصوص سالمون و ماهی تن و همچنین لبنیات کم چرب میتوان کمبود آن را در بدن جبران کرد.
مصرف ویتامین B9 (فولات)
ویتامین B9، ویتامین ضروری دیگری است که در خوراکیهایی مانند مارچوبه، کلم بروکلی، جگر و حبوباتی مانند عدس و نخود یافت میشود. علائم کمبود فولات شبیه به علائم کمبود ویتامین b12 است که باعث کم خونی و کاهش فشار خون خواهد شد.
کاهش مصرف کربوهیدرات
غذاهایی با مقدار زیاد کربوهیدرات بخصوص کربوهیدرات فرآوری شده، نسبت به سایر غذاها زودتر هضم شده و کاهش ناگهانی فشار خون را در پی دارند. بعضی از مطالعات نشان میدهد، افراد دارای فشار خون بالا به ویژه سالمندان با پیروی از رژیم کمکربوهیدرات میتوانند فشار خون خود را کنترل کنند.
کاهش حجم وعدههای غذایی
بدن برای هضم وعدههای غذایی بزرگ و پرحجم، انرژی بیشتری صرف میکند. بنابراین فرد دچار افت فشار خون میگردد. این مورد را اغلب روزهداران پس از صرف وعده افطار تجربه میکنند. بدون کم کردن حجم غذا، آن را به وعدههای کوچکتر تقسیم کنید و در طول روز مصرف کنید. این کار به هضم بهتر غذا کمک کرده و برای جریان خون نیز مفیدتر است.
سخن آخر
قبل از آنکه فشار خون پایین به یک بیماری بحرانی تبدیل شود، آن را کنترل کنید و به طور منظم تحت نظر پزشک قرار بگیرید. فشار خون پایین میتواند سبب مشکلات جدی در افراد مختلف به خصوص سالمندان گردد. افت ناگهانی فشار خون باعث سرگیجههای ناگهانی، عدم تعادل و در نتیجه زمین خوردن سالمندان خواهد شد. پرستاران مجرب و آموزشدیده خدمات پرستاری فرشته هما با مراقبت دقیق از جمله پختن غذاهای متناسب با رژیم غذایی، مدیریت داروهای مصرفی و کنترل منظم وضعیت سلامتی فرد، در بهبود کیفیت زندگی بیمار، سالمند و سایر افراد خانواده نقش مهمی خواهند داشت.